• NauSYS

Mest, flest & bäst!

(gäller såväl båtar som destinationer)


Swedecharter I princip samtliga marinor, båtleverantörer och lokala cherterbolag ute i världen har givit Swede Charter sitt förtroende att vara såväl direktuppkopplade som att hantera optioner och reservationer i deras egna bokningssystem. Som kund blir det aldrig något påslag på priset oavsett vilket lokalt bolag ute i världen som står som slutleverantör.
Via oss kan man på ett enkelt sätt jämföra hela utbudet för den tidsperiod man önskar resa.
Alla större sökmotorer är integrerade hos Swede Charter.

För att få mer detaljinformation om alla olika val som finns att göra så finns Swede Charters personal tillhanda 7 dagar i veckan för att lotsa er rätt gällande såväl båt som destinationsval.
Tidsperiod, läge, flyg, hotell, transfer, proviantering, utrustning, väder, ruttförslag etc.
Hos Swede Charter får man personlig hjälp och info om ALLT.


Swede Charter = Marstrand = Staffan Francke

Många sätter likhetstecken mellan charterbolaget Swede Charter och namnet Staffan Francke. Eller så frågar man efter Franckes på Marstrand. Allt detta stämmer. Under 20 år har Staffan Francke drivit sin verksamhet ute i Marstrand. Under dessa år har företaget utarbetat kontakter och relationer med charterbaser i HELA världen. Swede Charter använder samtliga stora bokningssystem för båtar och har nu även tillgång till de flesta system för flyg och boende på land.
När du väljer Swede Charter väljer du ett av de mest erfarna båtcharterbolagen i världen.


Swede Charter – Historik – ”The Long Story” (updated 2017-04-22 av Staffan Francke)

Båtuthyrning som en mer kommersiell verksamhet startade I Sverige I slutet av 1970-talet. En av pionjärerna var RuneStålheim som startade upp Scandinavian Charter Boats i Uddevalla och erbjöd då förmedling av privatägda segel och motorbåtar till kunder från såväl Sverige som utomlands.

Flera följde efter och bland de som jag har koll på så är det väl främst följande: Sven Modig med sin bas på Allmag Tjörn/Stenungsund. Dick Berghede på Sjösportskolan i Göteborg erbjöd såväl uthyrning av båtar som kursverksamhet på hyrda båtar och i lokaler i Långedrag. Här tog man då även förarintyg, kustskepparexamen och andra båtintyg. Rolf Ture Carlsson i Stockholm startade RTC båtkontakten och hade under många år Sveriges största förmedlingsverksamhet av privatägda båtar i Stockholms skärgård, svenska västkusten, sydkusten, ostkusten och insjöar som Vänern, Vättern och Mälaren. Sesam charter uthyrning med liknande verksamhet som RTC var även de ett av de båtuthyrningsbolag som tidigare var verksamma.

Att hyra ut båtar till svenska gäster utomlands var ju något som under 1980-talet började bli mer populärt och efterfrågat. Man kunde redan då köpa eller investera i en charterbåt och stationera denna på någon marina i dåtida Jugoslavien, Grekland, Spanien eller Italien. Lars Linderoth på Poseidon Yacht var en aktör som erbjöd segling i såväl medelhavet som västindien. Per Fellenius från Stockholm startade Maxi Charter och hade båtar i främst i nuvarande Kroatien med egen bas i Split tillsammans med lokal generalagent och återförsäljare för Jeanneau. Per med förflutet från TV köpte ju även senare upp Scandinavian Charterboats och hade verksamhet i såväl Bohuslän som Dalslands kanal och även båtar för uthyrning på såväl Gotland som Öland och Höga kusten. En annan aktör från Stockholm som kom fram under denna tid var Christer Ericsson och båtuthyrningsföretaget Ericsson Charter. Han jobbade mest som agentur och säljagent för charterbolag stationerade i t.ex Turkiet, Grekland, Kroatien, Italien. Ericsson Charter köptes senare under 2000-talet upp av Per Abrahamsson och Jesper Rönngard som då startade upp Navigare Yachting och hade i starten ett par segelbåtar och jobbade som skeppare på Poros utanför Aten i Grekland. Den som betytt mest för vår egna båtuthyrningsverksamhet från tidigare är ju dock herr PA (per anders) Malmgren. Tillsammans med tidigare OS medaljören i segling Stellan Westerdahl så hade var de försäljningsagenter för det franska båtmärket Beneteau i Sverige som inkluderade såväl Oceanis som First.

Ja något som vi ej skall förbise när det gäller pionjärandan inom svensk båtcharter och uthyrning utomlands är såklart Tomas Wallin och Stenungsbaden Yacht Club. Utöver satsningen på uthyrning av Maxi 77, 80, 84, 95 och 108 på restaurangen här på västkusten så är även han en del varför man ännu idag om man har tur kan se någon gammal Maxi flyta runt bland öarna i västindien 

1985 så startade min bror Mikael Francke ett båtvarv i Marstrand och det är väl egentligen det som gjort att dagen verksamhet, Swede Charter Travel AB, finns till.

Båtvarvet beläget på Södra Strandgatan i Marstrand startades upp i de lokaler där det tidigare byggts Skäreleja och Marstrandssnipor under Nicanders båtbyggeri. Den nya verksamheten fick namnet Franckes Marina.

Året efter så dök mr. Beneteau upp = P.A Malmgren och startade då upp en charterbas här i Marstrand där Franckes Marina stod för skötsel och underhåll. First Charter var namnet och vi hade massor med idag gamla klassiska båtmodeller att ta hand om som First 405, 42 och 456. Alina, The Baron, Lagita, Marita, Svarta Vatten, Maiden France, Samantha, Typhoon, Donna, Miss Rustis osv är är ju båtnamn som flertalet av våra chartergäster fick ta del av och som på gott och ont blev rätt så kända i Smögen, Fjällbacka, Grebbestad, Strömstad, Skagen etc.

Ja, vi var ju relativt unga på denna tid, i tjugoårs åldern och improviserade mestadels om hur en båtuthyrningsverksamhet skulle bedrivas. Själv var jag enbart på plats enstaka perioder sommartid då jag samtidigt tog trafikflygarutbildning och jobbade som pilot i USA. Min bror och P-A Malmgren drev försäljning, skötsel, underhåll och uthyrningen fram till den ekonomiska krisen 1991-92. Allt gällande hela båtbranschen fick sig en riktig nedgång nu dessa år, och konkurserna stod som spön i backen. Själv hade jag flyttat hem från USA för att starta restaurang i Göteborg men även här fick vi stänga igen 1993.

Så, 1994 och på hösten så köpte jag själv loss en av de tidigare båtarna som varit stationerad i Marstrand = Beneteau First 405 Marita. Jag startade ett bolag = Franckes Yacht & Charter AB, (som förövrigt är samma AB som dagens Swede Charter Travel AB). Jag samlade ihop ett flertal av de båtar som tidigare varit baserade för uthyrning i Marstrand och kunde samtidigt även ta över båtar från andra bolag som varit verksamma i Marstrand under tidigt nittiotal som Wasa charter, Villa Maritime båtuthyrning och Nordöns båtcharter.

Verksamheten snurrade snabbt igång och växte och vi hade vid denna tid samarbete med flera nya bolag som kommit fram i början av 90-talet som First Service, Tradic Marin, Stenungsbåtar men framförallt med Bohuscharter som startats upp i Stenungsund av Tommy Hallberg och Thomas Hallarås. 1998 startar vi tillsammans med Bohus charter ett gemensamt nytt bolag och detta ger vi namnet Swede Charter. Vi hade fasta baser i Stenungsund på baden och i Almösund och i Marstrand där vi under säsongen 2000 hade hela 42 st segelbåtar för uthyrning stationerade. Swede Charter tog även 1998 över Göta Kanal båtuthyrning och charter och hade över 20 motorbåtar för hyra mellan Sjötorp och Söderköping/Mem. Här fanns allt från Albin och Bonum 25ór till stålbåtar och engelska narrowboats att hyra för semester och båtresa på Göta kanal.

Swede Charter köpte även upp Scandinavian Charterboats och fick då tillgång till all verksamhet i utlandet och framförallt som ledande Sun Sail / Moorings agentur i Sverige. Generalagenturer för Fountain Pajot katamaraner och Etap segelbåtar skapades. Vi var många i företaget dessa år och förutom mig själv Staffan Francke som gemensamt med Thomas Hallarås ledde företaget så är det ju ett flertal som då jobbade som fortsatt är aktiva inom båtbranschen. Peter Lindgren, Johnny Karlsson, Johan Frost, Kjell Varpe, Stefan Docksjö, Henrik Linusson m.fl. På våren 2001 startade faktiskt även vi upp Marstrands första flytande båtmässa och vi hade då över 40 segelbåtar för visning från Beneteau, Jeanneau, Bavaria, Etap, Fountain Pajot m.fl samt uppvisning av sjöräddningen samt flertalet aktiviteter med dåtida halvkändisar som Thomas Ravelli, Harald Treutiger, Mikael Ljungberg och även dåtida seglingseliten.

2002 så avslutades samarbetet med Bohuscharter och så även vår stationering a Göta Kanal. Swede Charter övergick till 100% Staffan Francke och är så fortsatt än idag. En ny strategiplan gjordes 2004 där vi satsade mycket mer på uthyrning i medelhavet och framförallt i samarbete med Kavas Yachting i Grekland samt olika yacht charter företag i Kroatien. Elin Bredelius jobbade framgångsrikt som säljansvarig för Swedecharter under åren 2004 till 2011 och en mängd nya skeppare och anställda kom att jobba hos oss under dessa år som Kasper Winroth, Emil Heijel, Kalle Beckman, Filip Silfverhielm, Max Parknäs osv …

Under hela 2000-talet har Swede Charter hela tiden varit flitigt medverkande på olika båtmässor såväl i Sverige som utomlands. På Göteborgs båtmässa har vi årligen deltagit sedan 1993. I Stockholm och Allt för Sjön har vi säkert varit på plats med monter över 15 ggr. Oslo, Hamburg, Dusseldorf, London, Paris boatshow är fler platser vi deltagit vid.

Övriga bolag som växt fram under senaste åren är väl främst Navigare som idag har ett mkt brett utbud. Renato Huljev och Croatia Yacht Club är ju bra när det gäller just Kroatien. Einar Halldin har senaste åren fått sitt företag Moore Sailing att växa till ett av de större. I övrigt är det många som kommer och går … ICY ?, Adriatic Sailing ?, Scandsail ?, Chilla travel ?, Sail Marine ?, Sun Waves ?, Midnight Sun ? osv … ja listan kan göras jättelång …

Idag har Swede Charter förutom egna båtar för uthyrning i Marstrand även segelbåtar a Yachtcharter Sweden i Göteborg samt a Marinesupport i Wallhamn på Tjörn när det gäller hyra båt i Sverige. Utomlands så är vi en av ledande skandinaviska agenturer med båtar att erbjuda för charter i Kroatien, Grekland, Italien, Karibien etc …

Vi jobbar hela tiden på att bli ännu bättre på det vi idag är bra på, och vår långa erfarenhet och alla våra kontakter och relationer vi skapat med alla marinor, kollegor, kundgrupper och leverantörer runt om i världen gör att vi för varje kommande säsong känner oss än mer inspirerade för vår uppgift

//staffan francke . swede charter . marstrand (2017-04-22)

Till toppen