• SEGLA I ITALIEN

SEGLA I ITALIEN

SARDINIEN - TOSCANA - SICILIEN


Segla i Italien Italien är för många landet där man verkligen njuter av livets goda. Här hittar man vin och kaffe i världsklass och en helt fantastisk matkultur.

Italiens historia och vackra landskap är ytterligare faktorer till varför man skall besöka just Italien. Swede Charter finns representerade på ett flertal olika destinationer.

Om du vill upptäcka Italien från havet, kontakta oss så organiserar vi er segling från någon av våra baser.


Sardinien & Toscana

De båtar Swede Charter har att erbjuda ligger i Portisco och Alghero på Sardinien. På Italienska fastlandet ligger vår bas Castiglioncello. Tittar man på kartan ser det kanske ut som om det inte är någon vidare skärgård i området men faktum är att det finns en hel del öar som dessutom är otroligt fina. Landskapet här är mycket vackert. Utöver storslagna vyer erbjuder öarna även fantastiska bad och givetvis mat av högsta klass! Man kan besöka så väl Korsika som Elba.

Sicilien

De båtar Swede Charter har att erbjuda ligger i Portorosa, Palermo samt Trapani på Sicilien. Landskapet här är mycket vackert med sina vulkanöar. Några öar: Eoliska öarna (Lipari, Vulcano, Salina, Panarea, Stromboli, Alicudi and Filicudi), Ustica, Egadiska öarna (Favignana, Levanzo, Mamertino), Pantelleria, Pelagiska öarna (Lampedusa och Linosa).

Seglingen

Under sommarmånaderna juni, juli, augusti blåser det oftast en lugn bris från nordväst och området är lämpligt för cruising segling.


EXEMPEL PÅ RUTTFÖRSLAG FRÅN PORTOROSA 1 VECKA!

Karta över Italien

Ja, först skall man ju ta sig till Sicilien via flyg från någon flygplats här i Skandinavien och det är t.o.m så att man blir förvånad över vilket stort utbud som finns att välja mellan. Catania heter den airport som är närmast basen men fullgoda alternativ kan vara Palermo eller Trapani. Alternativt Calabria på fastlandet om man kommer tidigare. Basen i Portorosa ligger skyddat inne i staden och är man på plats tidigt så gör ju givetvis vi även vårt bästa för att man så snabbt som möjligt skall få tillgång till sin båt. Vi har en genomgång av funktioner och instruktioner och i närområdet finns affärer för proviantering.

När man är färdig på basen och kan lämna kaj så tar man sig första dagen uppför Krkafloden till den lilla byn Skradin. Avståndet från Sibenik är inte mer än 6 nm. Middag på kvällen på någon av byns alla trevliga små restauranger.

Dag 1 Lördag

Vulcano blir vårt första mål. Ön ligger endast 14 nm från Portorosa och består egentligen av 4 vulkaner. Den största och även den som är mest aktiv är "Vulcano della Fossa". Ön domineras av vulkanen och även av den stora kratern som finns här. Det är spännande att promenera upp mot vulkanen men man skall dock vara försiktig och noga följa de instruktioner på skyltar som finns uppsatta på vägen upp mot vulkanen. Här finns gott om stränder och ett bra utbud med restauranger!

Dag 2 Söndag

Till Lipari är det endast 4 nm! Det är den största av de Eoliska öarna och har 12 000 inv. Då ni har gott om tid rekommenderar vi att segla runt ön då kuststräckan är mycket vacker med stupande klippor blandat med små undangömda vikar som präglar kusten. Lipari är synonymt med kristallklart vatten, källor och kratrar. Även denna ö domineras av vulkanen på ön som ej längre är aktiv. Staden är byggd runt slottet och omgärdas av två hamnar, Marina Lunga och Marina Corta på varsin sida. Gott om restauranger och butiker.

Dag 3 Måndag

Panaera (11 nm). Ön har bara 280 bofasta invånare vilket dock mångdubblas under sommaren då folk vallfärdar till denna ö. Panaera är känd för att många mer eller mindre kända människor tillbringar somrarna här. Även denna ö har en vulkan som dock är inaktiv. Högsta punkt är 421 m.

Dag 4 Tisdag

Stromboli (10 nm) Den mest kända platsen i den Eoliska skärgården. Det var här Ingrid Bergman och Roberto Rosselini påbörjade sin världskända romans under inspelningen av filmen med samma namn, Stromboli. Varför inte passa på och se filmen i förväg. Ön är mycket vacker!

Seglingssäsongen i Italien

Dag 5 Onsdag

Idag seglar vi till Salina. Pröva fiskelyckan utefter vägen. Följ öns västra sida och stanna till i någon mysig vik för lunch & bad, innan man åker in och angör brygga i hamn.

Dag 6 Torsdag

Filicudi (15 nm) blir vårt nästa stopp. Filicudi är en liten ö formad av flera kratrar varav den högsta heter "Fossa delle Felci" . Detta är en lugn liten ö med fantastisk natur!

Dag 7 Fredag

Nu bär det åter söderut och vi kommer att segla väster om öarna Lipari och Volcano tills vi åter når Portorosa fram emot sen eftermiddag.

Till toppen